Postel: een bewogen geschiedenis

Stichting van Postel & ontstaan van de abdij

De stichting van Postel gaat terug tot de 12e eeuw. Het ontstaan van de Norbertijnenorde dateert van 1121. Vanuit de abdij van Floreffe kreeg Postel als hoeveklooster, naast het koorofficie, de zielzorg en de gastvrijheid een pionierstaak mee : de ontginning in deze streek. Gelegen in de buurt van een kruispunt van grote wegen ving Postel (toen al) de reizigers op en verwierf een uitstekende naam als Godshuis. In 1610 werd Postel een onafhankelijke abdij. Met hulp van de bisschop van 's-Hertogenbosch en de steun van de landvoogden Albrecht en Isabelle verwierf de toenmalige provisor Rombout Colibrant de zelfstandigheid van de abdij. Tijdens de Gelderse oorlogen werd de abdij en haar omgeving echter herhaaldelijk geplunderd. In 1874 kregen de overblijvende kloosterlingen enkele gebouwen en een stuk heidegrond terug, dankzij de familie de Ghysegem, aangevuld in 1937 door een schenking van de familie de Broqueville. Onder provisor Rafaël Otten (1943-1977) werd een uitgebreide restauratie doorgevoerd. Hij realiseerde een modelboerderij met veestapel, een kaasmakerij, en opende het "Gasthof De Beiaard", in de lijn van de eeuwenoude traditie : de opvang van het toerisme.


Betekenis en uitstraling van de abdij

Het hart van de abdij is de 12e eeuwse abdijkerk; waar driemaal daags het lof gezongen wordt (6.45u,11.30u,18.00u) Het contactcentrum zorgt als gastenkwartier voor een persoonlijke opvang van enkelingen, bezinningsgroepen en bedrijfssemenaries. Naast de verschillende culturele taken wil de abdij echter op de eerste plaats een dynamisch, werkend voorbeeld zijn voor iedereen die de Goede Boodschap van het Evangelie wil volgen. Voor meer info kan u contact opnemen met de Abdij van Postel op het nummer 014/37.81.21.

Om deze taken te kunnen vervullen moet de abdij van Postel ook op economisch vlak actief zijn. Kijk even in de kaaswinkel van de abdij : hier vindt u het hele gamma Postelse abdijkazen & hoeveboter. Ze worden binnen de muren van de Abdij in de eigen kaasmakerij geproduceerd van melk uit de abdijhoeve. De bakker van de abdij levert het lekkere abdijbrood: grof, wit en rozijnen. Verder wordt er uiteraard ook het befaamde Postelse abdijbier aangeboden, naast een ruim gamma van ambachtelijke produkten zoals kruiden. In "Huyze Colibrant" tenslotte, kan u terecht voor mooie souvenirs en toeristische informatie.


Gasthof De Beiaard

Gasthof De Beiaard, net voor de Nederlandse grens in de Belgische Kempen, is een begrip voor Belgen en Nederlanders die verzot zijn op de Vlaams-Bourgondische geneugten. Men komt van heinde en ver voor de lekkere, uitgebreide keuken, maar ook voor de bosrijke omgeving, en uiteraard de historische abdij. Gasthof de Beiaard beschikt over een uniek zonneterras, een fraai restaurant, een kempische taverne, en diverse feest- & vergaderzalen. Dit alles binnen de zestienhonderd meter lange kloostermuren. Via een houten brug over de vestinggracht komt u aan onze horeca-zaak, ingericht in de mooi gerestaureerde zeventiende-eeuwse paardenstallen van de abdij. Onze verschillende zalen zijn "klassiek-rustiek" ingericht in een landelijke sfeer die in deze middeleeuwse omgeving past. Het Gasthof is genoemd naar het carillon van de abdij dat nog regelmatig bespeeld wordt, en vanop ons terras te horen is.


Fietsen & wandelen?

Er zijn verschillende fietsroutes die aansluiten op diverse knooppunten in België & Nederland! Mede kan u verschillende natuurwandelingen maken die starten aan de Abdij van Postel!
Nu reserveren